Bretagne, dag 1: Normandië – Caen

We rijden vrijdag via België (Lille) naar het Noord Franse stadje Caen op 650 km in de regio ‘Normandië’. Daar komen we in de middag aan.  Normandië komt aan zijn naam vanwege de bezetting van het Noorden van het Frankische Rijk in de 9e eeuw door de Noormannen onder leiding van hun opperhoofd Rollo.  Zijn opvolger, de Normandische koning Willem de Veroveraar, stak vanuit Normandie het kanaal over en versloeg Engeland op eigen grond bij het plaatsje Hastings. Op het  beroemde tapijt van Bayeux (het eerste geknoopte stripverhaal, uit 1068) is deze slag vereeuwigd. Bayeux ligt 20 km verder dan Caen maar dat slaan we over.

Door het koude klimaat is Normandie geen wijnstreek want druiven groeien hier niet. Wel appels. Het zeer sterke Calvados (van appels gestookt) is hier het regionale drankje.

Wij gaan overnachten in een budgethotel ten noorden van het plaatstje Caen, op zo’n 10 km. van een zogenaamd landingsstrand, één van de plekken waar de Geallieerden op 6 juni 1944 onder leiding van generaal Montgomery met een groot leger landde, om Europa te gaan bevrijden van Hitler. Al die landingsstranden verdelen zich over een lange strook, een soort kommetje in de kust, beginnend in het Oosten bij Cherbourg (ongeveer het Noordelijkste puntje van Frankrijk) tot LeHavre in het Westen. Er  ging heel veel mis tijdens de landing en het duurde pas tot september ’44 voordat de Geallieerden in LeHavre stonden en konden oprukken richting België en Duitsland.
Het plaatsje Caen waar wij verblijven ligt recht onder strand met de codenaam ‘SWORD’, de plek waar  Engelse en Canadese troepen aan land gingen.

In Caen zelf ligt een interessant museum dat een beeld geeft van de gevechten op het strand. Gaan we even kort naar toe. Want we hebben natuurlijk naar de draak uit mijn jeugd de zwart-wit film Longest-Day (1962 Darryl F. Zanuck) gekeken en gelukkig ook naar het veel betere Saving Private Ryan (1998 Spielberg).

 

Sharing is caring
    Dit bericht is geplaatst in vakantie. Bookmark de permalink.

    Reacties zijn gesloten.