geschiedenisoverzicht 10 tijdvakkenTijd van Wereldoorlogen, 1900-1950Tijdvakken - Geschiedenis

09 Tijd van Wereldoorlogen, 1900-1950

Tijd van Wereldoorlogen, 1900-1950

Kernbegrippen:
Antisemitisme – bezetting – communicatiemiddelen – communisme – crisis – discriminatie – fascisme – genocide – ideologie – massa-organisatie – massavernietigingswapens – nationaalsocialisme – propaganda – racisme  – totalitarisme – wereldoorlog

Kenmerkende aspecten in kernwoorden:
1. wereldoorlogen
2. verwoestingen op grote schaal
3. wereldcrisis
4. nationalisme in koloniën
5. totalitaire ideologieën
6. communicatie-middelen
7. Holocaust
8. Duitse bezetting van Nederland

(full screen)  (Thinglink alle tijdvakken)

8 kenmerkende aspecten van

tijdvak 1900-1950:
Tijd van Wereldoorlogen
(Moderne tijd)

1) Het voeren van twee wereldoorlogen

gas1In de jaren 1914-1918 en 1939-1945 woedde een wereldoorlog. Duitsland stond beide keren tegenover Frankrijk, Engeland, Rusland (SU) en de VS. Het verloor beide oorlogen maar werd pas in de tweede verpletterend verslagen.

2) Verwoestingen: op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens en de betrokkenheid van de burgerbevolking bij oorlogsvoering

Dresden-After-the-Bombing-009De wapens hadden door de industrialisatie veel meer vernietigingskracht dan voorheen. Daardoor vielen er miljoenen slachtoffers, ook onder burgers, en werden hele steden verwoest.

3) De crisis van het wereldkapitalisme (wereldcrisis)

crisisDe gehele kapitalistische wereld werd vanaf 1929 getroffen door een langdurige economische crisis, met verarming en massale werkloosheid.

4) Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (nationalisme)

Marche_selIn de Europese koloniën in Azië ontstonden na de Eerste Wereldoorlog nationalistische bewegingen die streefden naar onafhankelijkheid.

5) Het in de praktijk brengen van de totalitaire ideologieën communisme en fascisme/nationaal-socialisme

triomphe-de-la-volonte-13-g_1_Direct na de Eerste Wereldoorlog wonnen rechtse en linkse totalitaire ideologieën veld. Hun aanhangers kwamen aan de macht in Rusland, Italië en Duitsland.

6) De rol van moderne propaganda- en communicatie-middelen en vormen van massa-organisatie

goebbels

De totalitaire staten gebruikten op grote schaal propaganda, onder meer via nieuwe massamedia als radio en film. Ook probeerden ze de bevolking te beheersen via massa-organisatie voor de jeugd en voor sport.

7) Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de joden (Holocaust)

auschwitz_birkenauDe nationaal-socialisten zagen het Germaanse ras als superieur. Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen werden in Duitsland de joden gediscrimineerd, na 1941 werden ze in alle door Duitsland bezette gebieden weggevoerd en systematisch uitgemoord.

8) De Duitse bezetting van Nederland

van_santen_10_0

Nederland was van mei 1940 tot mei 1945 bezet door nazi-Duisland. Men paste zich aan, sommige zaten in het verzet of collaboreerden.

 

Oefenvormen

Knop ThinglinkDoe de ThingLink

Bekijk de afbeeldingen in de Thinglink slide show en vertel jezelf bij elke afbeelding een kenmerkend aspect van het tijdvak Pruiken en Revoluties.

pinterest-logoRaad de plaat

Op Pinterest kun je de kenmerkende aspecten van dit tijdvak repeteren door steeds naar een beeld te kijken en hardop te zeggen welk aspect deze afbeelding visualiseert. Het antwoord vind je ook in de beschrijving bij vergroten van de afbeelding.

Thinglink_schijf_tijdDoe de Tijdschijf

Op de tijdschijf, open hem het liefst full screen, worden alle 49 kenmerkende aspecten getoond in een cirkel. Een simpele mouse-over helpt je op weg als je meer verdieping wilt.

[effecto-bar]

Verder over het tijdvak van de Twee Wereldoorlogen (1900-1950):

prezilogo

 

> Bekijk allereerst dePrezi om de stof te oefenen

Een ander tijdvak leren kennen?

  • Maak een keuze

navi_balk

 

 

 

 

 

[effecto-bar]

Sharing is caring